Ana Sayfa Aşk - İlişkiler Çocuklarımıza sanal dünyada rehberlik etmeliyiz!

Çocuklarımıza sanal dünyada rehberlik etmeliyiz!

sosyal medya

Sosyal medya ve dijital ortamların pazarlama alanında da yoğun olarak kullanılmasıyla Türkçe karşılığı “Etkileyici” olan “Influencer” kavramı da hayatımızdaki yerini aldı. “Influencer Marketing”, “Etkileyici Pazarlama” özellikle sanal ortamlarda yoğun bir şekilde zaman harcayan çocuk ve gençlerimizi tüm dünyada etkisi altına alıyor. Çocuklarımızla açık bir şekilde iletişim kurarak ve onlara rol model olarak bu sanal dünyadan olumsuz etkilenmelerini önleyebiliriz.

2016’dan beri gündemde olan “Sanal Influencer”lar, açık hesapları, herkes tarafından erişilebilirlikleri ile genç neslin karşısına çıkıyor, takip ediliyor, beğeniliyor, izlenilerek destekleniyor. Bu gerçek olmayan, yaratılmış hesapların gerçek dünyadan ve günümüzden kişilerle var olan fotoğrafları, pahalı markaları giyiyor, ürünleri kullanıyor olması çocukların kafasında ciddi bir soru işareti yaratıyor. “Bu gerçek bir kişi mi?”, ”Ben de onun gibi giyinirsem, onun kullandığı parfümü kullanırsam, onun gibi popüler olabilir miyim?” Rol model alarak öğrenen bir bebek gibi, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde de bireyler kendilerine seçtikleri rol modelleri taklit ederek, onlar gibi davranarak, giyinerek, konuşarak kendilerine bir kişilik oluşturuyorlar.

Sahip olamamak güvensizlik ve mutsuzluk yaratıyor

“Influencer”lar çocuklara aslında sahip olmaları gerekmeyen şeyleri ihtiyaç gibi hissettirmek, ancak o zaman yeterli olacaklarına inandırmak ve beğeni sayıları kadar önemli olduklarını düşünmek üzerine kurulu bir sistemin parçaları. Tüm bunların çoğalması, çocuk ve ergenlerin birer birey olarak görülmek yerine, potansiyel tüketici olarak kabul edilmelerine yol açıyor. Sonuç olarak çocuk, gerçek olmayan bir şeye imreniyor, onun gibi olmak istiyor ve kendini yetersiz hissediyor. Bu gibi hesapların etkisinde kalıp, o kadar ürüne, güzelliğe ve eğlenceye ulaşamayan çocuk ise kendisini güvensiz, mutsuz, yetersiz, değersiz ve hatta depresif hissediyor. Kendisini online alışveriş yaparken, para kartını sonuna kadar kullanırken veya sahip olamadıkları için üzülürken buluyor. Sahip oldukları da asla o sanal ortamdaki kadar güzel olmuyor ve kişi ne yaparsa yapsın, ne kadar tüketirse tüketsin yine de o zevk alma ve tatmin olma duygusunu tam anlamı ile yaşayamıyor. Sistemi anlamaya başladıklarında da insanlara olan güvenleri kırılabiliyor.

Böyle bir güç karşısında ebeveynlerin çocukları için yapabileceği en iyi şey, onların eleştirel düşünmelerini sağlamak ve onlarla konuşmak. Anne ve babalar, çocuklarının tek bir kişiden mi yoksa bir gruptan mı etkilendiğini öğrendikten sonra neden etkilendiğini anlamaya çalışmalı. Bunun yolu ise karşılıklı iletişimden geçiyor.

Influencer olmak istiyorsa doğru yönlendirin

  1. “Çocuk”, “ergen” deyip geçmeyin! Sizler de o dönemlerden geçtiniz. Onları oldukları gibi kabule geçmeye, oldukları gibi sevmeye, içinde yaşadıkları duygu durumlarını anlamaya ve destek olmaya çalışın. Sizler onlara yeterince sevgi, değer ve güven verdiğiniz sürece onlar bu eksiklikleri dışarıda aramayacaklardır.
  2. Güzelliğin sadece giyimle, ideal kilo ile kullanılan parfüm ya da aksesuarlar ile olmadığını, her halimiz ve kusurumuzla güzel ve evrende tek olduğumuzu, herkesin kendine has güzelliğinin olduğunu söylemekten ziyade örnek olun.
  1. Yargısız, sağlıklı ve açık iletişim kurun. Çocuklarınızla konuşun ve çok küçük yaştan itibaren onlara yol gösterin. İletişimi olabildiğince açık tutun. Çevrimiçi yaşantılarında yanlış giden herhangi bir şey olursa çocuğunuzun sizi güvenilir bir danışman olarak göreceğinden emin olun.
  2. Uzaktan takip ve kontrol edin. Küçük çocuğunuz bir “Influencer”ı takip ediyorsa siz de o kişiyi takip edin ve paylaştığı şeylere dikkat edin. Ortaya çıkan uygunsuz içerikler hakkında konuşmak için çocuğunuzun yanında olmaya çalışın.
  3. Çocuğunuzla sohbet ederken, dinlemek konuşmaktan daha değerlidir. Çocuğunuzun onun söyledikleri ile ilgilendiğinizi bilmesini sağlayın ve verdiğiniz nasihate kendiniz de uyarak ona örnek olun.
  4. Onu tanımaya çalışın. Çocuğunuzun neye ihtiyacı var? Arkadaşları ile arasında geçen olaylarda hangi duyguları deneyimliyor? Bir otorite olarak değil, her ikinizin de öğrenmeye devam ettiğinizi net bir şekilde ifade edin. Bu şekilde, ergen çocuğunuzla iletişim kurmanın özellikle zor olduğu bir yaşta iletişim kurmanın keyfini çıkarabilirsiniz.
  5. Başarılı bir YouTube yayıncısı olmak isteyebilirler ve bu isteklerini kendi ilgi alanlarına uygun olarak topluma ve tüm evrene katkı olabilecek şekilde yapabileceklerini anlatın, yönlendirin. Örneğin; ilgi alanında hayvanlar varsa bu alanda hayvanları koruma, onlarla birlikte yaşam, komik hayvan videoları ya da minik farkındalık videoları hazırlamalarına destek olun.
  6. Hangi alanda yetenekliler? Bu yeteneklerini geliştirebilecek alanlar açabilirsiniz. Yazı yazma, resim yapma, hobileri, konuşma, spor vb. bu alanları geliştirmelerine destek olun. Bir alanda bir hedefi olduğunda, o hedef doğrultusunda minik de olsa bir başarı yakaladığında kendisine olan inancı, özgüveni ve öz değeri artacaktır.
  7. Sosyal medya dışında günlük hayatın içinde gerçek mutluluğun sahip olduklarımızla ilgili olmadığını göstermek için aile olarak yapılabilecek aktivite, hobi, doğada zaman geçirme gibi mutlu anlar ve anılar yaratın. Bunlar, çocuğunuza hem değer hem yeterlilik hem de tatmin duygusunu vererek yaşamın içinde var olan her şey ile mutlu olabilmeyi öğretecektir.

Doğru model olabilmek önemli

Ebeveynlerin, çocuklarının internet ve sosyal medya kullanımlarını onları boğmadan ancak güvenliklerini tehlikeye atmayacak şekilde takip etmeleri en sağlıklısı olacaktır. Bir çocuk kendisini sanal ortamda ne kadar koruyacağını bilemeyebilir, kendisi için uygun olmayan hesaplar takip edebilir, açık hesap kullandığı durumda resimleri ve hayatı ulaşmaması gereken kişiler için ulaşılabilir olabilir. Dolayısıyla öncelikle doğru model olmak önemli. Eğer ebeveyn sürekli teknolojik aletleri kullanıyor, her an instagram sayfası yeniliyor, her anının video – fotoğrafını çekiyor ve paylaşıyorsa çocuk da bunu normal kabul edecektir. Sosyal medya elbet ki günümüzün bir parçası ancak bunu hayatın merkezine koymak kimse için olumlu bir sonuç doğurmayacaktır.

Yeniden, bıkmadan, usanmadan yeniye ve iyiye doğru sevgi ve ışıkla kalın.

Instagram: @zkose47

                     @cosmos.biz

www.cosmosturkiye.com