Ana Sayfa Kültür Sanat Koordinatör Özdemir: “Pandemi ile sorunlar katmerlendi!”

Koordinatör Özdemir: “Pandemi ile sorunlar katmerlendi!”

işçi filmleri festivali

Bu yıl 16. yılını kutlayan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, yine ulaşılması zor 38 emek temalı filmi dolu dolu bir programla sinemaseverlerle buluşturacak. 1-9 Mayıs arasında gerçekleşecek festivalde “Çocuk işçilik hangi kadraja sığar?, Erkek şiddeti hangi kadraja sığar?, Geçim sıkıntısı hangi kadraja sığar?, İnsan hakları hangi kadraja sığar?, Gökkuşağı hangi kadraja sığar?” sorularına cevap arayacak.

Yarışmasız, biletsiz ve sponsorsuz festivalin ilk günden bugüne Koordinatörlüğünü üstlenen Önder Özdemir, “Bu yıl pandemi ile birlikte daha da katmerlenen sorunlara işaret etmek istedik” dedi.

Röportaj: Pınar Karahan

Önder Özdemir

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 16. yılında. Hayırlı uğurlu olsun. Siz de en başından beri koordinatörlüğünü üstleniyorsunuz. 16 yıl nasıl geçti? Beklediğiniz, hayal ettiğiniz gibi miydi? 

2005 yılında planlamaya başladık. Diğer festivallere benzemesin, yarışmasız, biletsiz ve sponsorsuz olsun istedik… Bu temel ön koşulların hem avantajını hem de zorluklarını yaşadık. 2006 yılında başladığımızda nasıl bir ilgili ile  karşılaşacağımızı bilmiyorduk. Ama ilk yılda yoğun ilgili görmemiz doğru yolda olduğumuzu gösterdi bize.

Geriye baktığınızda en çok hangi konuda zorlandığınızı söyleyebilirsiniz?

Hep gönüllü emekle örgütlendi festivalimiz. Komitedeki herkes başka bir işinden zaman ayırarak festivale emek verdi. Bazı işler zamanında yapılması gereken, geciktirilmemesi gereken işlerdi. Bunları yetiştirmekte zorlandığımız anlar oldu. Ama birimizin yetmediği noktada diğer arkadaşlarımız yardıma koştu.

Festival sponsorsuz, yarışmasız, tamamen maddi destekler olmadan bugüne kadar geldi dediniz siz de… Ayrıca çalışanların da tamamı gönüllü olarak çalışıyor. Bu yıl kaç kişilik bir ekip görev alıyor?

Evet Sponsoruz, yarışmasız ve hiç bilet satmadan geliri olmadan bugüne kadar geldi.

Festivalimiz pandemi öncesinde İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da aynı zamanda 1 Mayıs haftasında yapılıyordu. Sonra o yılın sonuna kadar 10 ilde daha tekrarlanıyordu. Dolayısı ile görev alan kişi sayısı 120’den fazla idi. Ama pandemi ile birlikte çevrimiçi (online) gerçekleştirmemiz nedeni ile kadro biraz azaldı. Bu yıl 8 çevirmen filmleri çevirdi, festival kitabını 5 kişilik bir ekip hazırladı. Gösterim programının planlanmasında 5 kişi, teknik işlerle ilgili 8 kişi, tanıtım, web sayfası, afiş gibi faaliyetlerde 5 kişi, film seçiminde 20 kişi, açılış gecesinin organizasyonunda 10 kişi görev aldı.

Bu kişiler farklı meslek gruplarında ve yaşlardalar. Yaşları 20 ile 65 arasında değişiyor.

Hiç bilmeyenler için sormak istiyorum. “Üretin gösterelim” diyorsunuz… Hangi filmler tam olarak sizin festivalinizin alanına giriyor ve süreç nasıl işliyor? Ben bir film çektim ve size nasıl ulaştırabilirim?

Biz tematik bir festivaliz. Konusu emekle ilgili olan filmler önceliklidir. İşçi ile kastettiğimiz sadece fabrikadaki mavi yakalı işçiler değildir. Sağlık emekçileri, öğretmenler, kargo işçileri, market işçileri, emeği ile geçinmek zorunda olanların hayatlarını konu edinen, kurmaca veya belgesellerle bize başvurabilirler. Her yıl çevre, LGBTİ+ ve insan hakları konularında birer film almaya özen gösteriyoruz.

Web sitemiz iff.org.tr adresinden veya sosyal medya hesaplarımızdan duyurduğumuz filmler.iff.org.tr adresinden başvurabilirler.

Gelelim pandemi sürecine. Festival bu yıl da pandemi etkisi altında gerçekleşecek. Geçen yıl “Evde Kalamayanları Gör” dediniz, bu yıl temanız nedir? Ve nasıl bir festival planladınız? Açıkhava gösterimleri şeklinde mi olacak? 

Bu yıl “Hangi Kadraja Sığar?” diye sorduk. Tam da seçtiğimiz filmleri de tarif edercesine, pandemi ile birlikte daha da katmerlenen sorunlara işaret etmek istedik.

5 ayrı afişte aşağıdaki 5 ayrı soruyu sorduk:

Çocuk işçilik hangi kadraja sığar?

Erkek şiddeti hangi kadraja sığar?

Geçim sıkıntısı hangi kadraja sığar?

İnsan hakları hangi kadraja sığar?

Gökkuşağı hangi kadraja sığar?

Açık hava gösterimi Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı sayılar ve alınan ek önlemler nedeni ile yapılmayacak. Gösterimler sadece çevrimiçi olarak devam edecek.

Bu yıl kaç film gösterimi yapılacak ve başka ne gibi etkinlikler olacak?

Nisan ayında Cumartesi günleri festivale ısındırmak için Festivale Doğru adı ile söyleşiler ve film gösterimleri gerçekleştiriyoruz. Bu yıl festivale başlamadan 3 adet filmi bu şekilde gösterdik. Ama 1 Mayıs’tan itibaren gösterimlerde 38 adet film gösterilecek. Bu filmler sadece belirtilen saatlerde izlemeye açık olacak. Ekran başına geç kalan izleyemeyecek yani.

Pandemi öncesi vizyona giren ama seyirciye ulaşamayan “Kızkardeşler” ve “Küçük Şeyler” filmlerini göstereceğiz.

Gösterimlerin sonrasında yönetmenlerle canlı yayında söyleşiler olacak. İzleyicilerin sorularını yanıtlayacaklar.

Bir de açılış töreniniz de bu yıl online olacak. O konuda da neler planladınız, ne zaman nereden izlenebilir o konuda da bilgi verirseniz sevinirim.

Hem açılış gecemiz hem de film gösterimleri festivalin İşçi Filmleri Festivali adlı YouTube kanalından gösterilecek. Açılış gecesinde dizi ve sinema oyuncusu Yeliz Kuvancı sunuculuk yapacak. Ezhel ve başka sürpriz katılımlar planlıyoruz.

Tanıtım konusunda İBB desteğini aldık. ModyoTV, otobüs ve vapurlarda afişlerimiz olacak. Kadıköy Belediyesi Billboard desteği veriyor.

Sosyal medya tanıtımına önem veriyoruz. Seçtiğimiz filmler internette kolayca erişilemeyecek filmler olduğu için izleyicinin ilgisini çekeceğine inanıyoruz, umuyoruz.