Yıllardır görülmek, farkına varılmak, sevilmek ve değer görmek ihtiyacı içinde olan tüm kadınlarımızın aslında temelde kendilerini görmedikleri, kendilerini ihmal ettikleri, hak ettikleri sevgi ve değeri kendilerine vermek yerine, başkalarına vererek onlardan bu sevgi ve değeri almaya çalışmaları sonucunda maalesef kadınlarımız birçok sorun, rahatsızlık ve hastalık ile mücadele ediyor.
Özsevgi de dediğimiz, bir insanın kendini her haliyle kabul edebilmesi, sevebilmesi, başkalarının ne düşüneceği odağından değil, kendi mutluluğu odağından yaklaşabilmesi, kendiyle yüzleşmekten çekinmemesi sayesinde aslında ihtiyacı olan her şeyin kendi özbenliğinde olduğunun farkındalığı, kişinin sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürebilmesinin anahtarıdır.
Bu farkındalıkla, özellikle kadınlarımız kendi değerlerinin farkına vardıkça, yaydıkları bu özsaygı ve özsevgi enerjisi sayesinde, hak ettikleri değeri ve güveni dış dünyada da yani çevrelerinde de görmeye ve almaya başlayacaklardır. Biz kadınlar olarak, önce biz kendi değerimizi bilelim, kendimizi sevelim ve yeter ki kendimiz için bir şeyler yapmaya başlayalım. Biz bunları yapmaya başladıkça, tıpkı bir çiçeğin sevgi ve ilgi ile güzelleşmesi gibi hayatımız da her anlamda iyileşmeye ve güzelleşmeye başlayacak.

Nereden başlayacağız ve nasıl yapacağız gibi zihinlerden geçen soruları buradan duyar gibiyim.
İşte bazı hatırlatma ve tavsiyelerimiz;
Bir günlük tut: Ne zaman ne hissettim, ne yaptım, ne yapmayı unuttum, neler yaşadım? Bunları yazdıkça aslında neyi neden yaptığını ve neler hissettiğinin farkına varacaksın.
Meditasyon yap: Egonu yani kafanın içinde sürekli konuşan o sesi biraz sustur, zihnini sakinleştir ve bu sakinlik sayesinde olmak istediğin yeni seni yaratmaya başla.
Şükür listesi: Şikayet etmeyi bırak, şikayet ederek olanı daha da büyütürsün, kabule geç ve düzelmesine niyet et, olmayana değil olana odaklan, olanları (ayakkabı bağcığına kadar) yaz.
Hedef belirle: Kendin için ne istiyorsun? Küçük hedeflerin ve başarıların olsun.
Neden yerine nasıl sorusuna geç. Geçmişte takılı kalmak yerine artık geleceğe odaklan, neden sorusu seni geçmişe götürür. Adı üzerinde geçmiş, senin orada işin yok.
Bu olay ya da kişi bana ne anlatıyor diye sor: Bir olay, bana iyi gelmeyen bir duygu veya birinin bana yaptığı bir hareket hoşuma gitmedi, bu kişi veya durum bana ne anlatmaya çalışıyor?
Almam gereken mesaj nedir diye sor ve bırak, evren en kısa sürede cevapları gösterecektir.
Elalem ne der diye düşünme: Kendin için yaşa, kendin için yap, elalem değil sen kendin için değerlisin. Elalem en fazla 3 gün konuşur, daha sonra konuşacak başka bir konu bulur.
Hareket halinde ol: Kendine küçükte olsa bir aktivite bul, tek başına yürüyüşe çık mesela.
Merak et ve oku: Her gün, herhangi bir şeyi oku ve onun hakkında düşün.
Ben neyi seviyorum? Arada sırada bunu kendine sor ‘ben ne yapmayı seviyorum?’
Alışkanlık haline getir: Ne hakkında başarılı olmak istiyorsan, onu alışkanlık haline getir. Hata yapabilirsin ama vazgeçme. Neyi alışkanlık haline getirirsen hayatın ondan oluşur.
Gülüp geçmeyi öğren: Yanlış yaptın, rezil oldun, biri sana hoş olmayan bir şey söyledi. Gül geç, emin ol gülüp geçtiğin anda olay ortadan kaybolur.
Kimseyi suçlama: Kimseyi suçlama, özellikle kendini. Kurban olmak için bu dünyaya gelmedin.
İstediğin şeyi dile ve geleceğine inan: Ne istiyorsan onu sınır koymadan dile, akışa güven. Unutma aradığın şey de seni arıyor.
Karanlığa aldanma: Karanlık günler olur ama o karanlık günün sonunda bizi aydınlatan bir ışığın geleceğini unutma ve umudunu kaybetme.
Korkularınla yüzleş: Korkularınla yüzleşince rahatlayacak ve artık onlardan korkmayacaksın.
İltifat etmekten korkma: O gün birini ya da bir şeyi beğenirsen ‘bugün çok güzelsin’ de.
Kendine inan: Yapamayacağın bir şey yok, bunu kabul et. Sadece bazı yapacakların biraz daha çaba isteyebilir ve zaman alabilir.
Hayır demeyi öğren: Yapmak istemediğin şeyleri ‘insanlar kırılır, ayıp olur’ diye yapma, bu senin enerjini düşürür. Hayır demeyi öğren.
Doğayla iç içe ol: Doğa enerjimizi yükseltir.
Bol bol su içmeyi unutma: Su hayattır, bedenimizin ¾’ü sudan oluşur.
Affet: Özellikle kendini affet, bu sana çok iyi gelecek.
Kendini ödüllendir: İyi bir şey yaptığında kendini ödüllendir, sıkı sıkı sarıl ya da yanağından bir makas al. Hata yaptığında bile kendine kızma, bu hatanın sana getirdiği olgunluk ve tecrübeye odaklan.
Her gün küçük bir iyilik yap: Bir çocuğa çikolata, sokak hayvanına mama al veya bir yaşlıya yardım et. Küçük iyilikler o günü güzelleştirir.
Sevgi ve mutluluğunu paylaş: Sevgi iyi gelir, iyileştirir, verdikçe ve paylaştıkça da çoğalır.
Yeniden, bıkmadan, usanmadan yeniye ve iyiye doğru sevgi ve ışıkla kalın.
Instagram: @zkose47
@cosmos.biz
Facebook: Zehra Köse
COSMOS Eğitim ve Danışmanlık
www.cosmosturkiye.com