Uşak Üniversitesi’nden Doç. Dr. Meral Özçınar’ın Proje Koordinatörü olduğu Act-Able; tiyatro, müzik, dans, vokal, resim ve sinema dersleri ile zihinsel yetersizlik yaşayan genç yetişkinlerin toplumsal hayata katılımına yardımcı olmayı hedefliyor. İtalya ve İspanya’dan partnerlerle yürütülen proje için Doç. Dr. Özçınar, “Zihinsel yetersizlik yaşayan gençlerin yapamadıklarına değil yaptıklarına odaklanarak onları toplumun içine dahil etmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Uşak Üniversitesi’nden Doç. Dr. Meral Özçınar’ın Proje Koordinatörlüğünü üstlendiği Act-Able, herhangi bir nedenle zihinsel yetersizlik yaşayan genç yetişkinlerin toplumsal hayata katılımını desteklemek için yenilikçi yöntemler bulmayı hedefliyor. 2016-2019 yılları arasında yürütülen INORCHESTRA projesinin devamı olan Act-Able, İtalya ve İspanya’dan partnerler ile birlikte 2022 yılında Floransa’da gerçekleşecek festivalle sona erecek. Proje kapsamında fiziksel komedi ve görsel tiyatro, hikâye anlatımı, dans-tiyatro ve vokalizm gibi yenilikçi metodolojileri tiyatro gibi kapsayıcı bir alan çerçevesinde birleştirerek yeni yol haritaların üretilmesi amaçlanıyor. Bu yöntemler ile gençlerin konuşma, iletişim, bilişsel alanda gelişimlerine destek verilecek ve kendilerini iyi ve etkili bir şekilde ifade etmenin yollarını öğrenmeleri sağlanacak.
“Her dezavantajlı birey yeteneklidir”

“Bu proje, dezavantajı ortadan kaldırıp avantaja dönüştürmek için yola çıktı. Her dezavantajlı birey yeteneklidir, önemli olan o yetenekleri ortaya çıkarabilecek olan enstrümanları keşfetmesine yardımcı olmaktır” diyen Doç. Dr. Özçınar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Down Sendromlu bireyler konuşma güçlüğü çekebilir ama müthiş bir ritim algısına sahipler. Bu nedenle dans, tiyatro gibi alanlarda oldukça yetenekli olabilirler. Ya da otizmli bireylerin teknik becerileri yüksektir. Act-Able projesi, zihinsel yetersizlik yaşayan gençlerin yapamadıklarına değil yaptıklarına odaklanarak onları toplumun içine dahil etmeyi amaçlıyor. Bu anlamda onların yeteneklerini ortaya çıkarmalarını sağlayan yaratıcı sanatsal çalışmalara ihtiyaç duyuluyor.”
Yeni projenin hazırlıkları tamam
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla şehrin simge mekanlarından İzmir Havagazı Fabrikasında gerçekleşen projede, İzmir Down Sendromu Derneği’nden 17 genç ile birlikte tiyatro, müzik, dans, vokal, resim ve sinema gibi farklı sanatsal alanlarda eğitimler verilecek. Her bireyin yeteneğini keşfedene kadar eğitimler devam edecek.

Act-Able Projesinin tamamlanmasıyla yine dezavantajlı grupların eğitimi üzerinde çalışmayı amaçlayan yeni bir proje ile devam etmeyi planladıklarını belirten Doç. Dr. Özçınar, bu ay başvurusu yapılacak yeni projenin hazırlık çalışmalarının tamamlandığını söyledi.
Projenin Partnerleri:
Fondazione Spazio Reale Impresa Sociale (ITALY)
Soccorso Clown S.C.S. Impresa Sociale E.T.S. (ITALY)
Fondazione Toscana Spettacolo (ITALY)
Usak University (TURKEY)
Residui Teatro (SPAIN)